Co je vanilka bourbon a jak se pěstuje - Dr. Vanilka

Co je vanilka bourbon a jak se pěstuje

Pořád mezi námi žijí i tací lidé, kteří si pod pojmem vanilka představí žlutou květinku, ze které se udělá sladký a voňavý prášek. To je ovšem omyl jako Brno. Pojďme se tedy podívat na to, jak to s pěstováním černého zlata je.

Na začátek si dáme krátkou lekci botaniky. Vanilkovník je tropická orchidej, která pochází ze střední Ameriky. Dosahuje výšky až 15 metrů, ke svému růstu potřebuje podporu, proto se jako pro růst vanilkovníku jako opora používají tropické stromy. Rostliny začínají plodit až ve třetím roce, celkově se tyto rostliny pěstují až dvanáct let na jednom stanovišti. Pěstování vanilky je velmi specifickým a složitým procesem. Vanilka potřebuje specifické podmínky – úrodnou a dobře propustnou půdu, dostatek rozptýleného světla a teplo, které ovšem není spalující. K tomu ještě vysokou vlhkost vzduchu a častou péči pěstitelů.

Rozmnožování

Vanilka rozkvétá v soukvětích, počet květů je ovšem velmi kolísavý. Vanilka se díky nedostatku specifického hmyzu musí opylovat ručně. S jistým nadhledem by se tedy dalo hovořit o botanickém asistovaném početí. Bez něj by nebylo plodů ani vůně opravdové vanilky po celém světě možné.

Odrůda planifolia Bourbon

Nejrozšířenější druh vanilky, který se nejčastěji vyskytuje ve své mateřské destinaci Mexiku, ale zároveň je nejvíce rozšířeným druhem na ostrově Papua Nová Guinea. Je znám svými specifickými znaky, do kterých patří chuť, délka lusků, vysoký podíl vanilinu a aroma.

Vanilka planifolia Bourbon je nejrozšířenějším druhem vanilky hned z několika důvodů. Tento konkrétní druh vanilky se vyznačuje svojí silnou a vyváženou vůní s lahodnými tóny čokolády,
ovoce a karamelu. Dokonale ovoní veškeré pokrmy, ke kterým je vanilka využívána. Je nejvhodnějším druhem vanilky pro všechny zákazníky, kteří mají vysoké požadavky na kvalitu
a chuť. Chuť odrůdy Bourbon je podobná Madagaskarské odrůdě. Tradiční krémová a sladká chuť poskytuje jedinečný požitek při konzumaci všech výrobků, vyrobených z lusků druhu
Bourbon. Vanilka je vhodná na pečení i vaření, je oblíbená u klasických cukrářských porkmů a zároveň se skvěle hodí pro přípravu zmrzliny a nápojů.

Pokud jste dočetli až sem, tak o vanilce víte vše potřebné a hurá k nám na e-shop nakoupit nějaké ty zásoby!