Základní informace o vanilce - Dr. Vanilka — EUR

Základní informace o vanilce

Jako první začali vanilku používat obyvatelé jihovýchodního Mexika, Toltékové a Aztékové. Používali ji nejen jako přísadu při přípravě do nápojů z kakaových bobů a placek, ale i jako léčivý prostředek a tonikum, především k povzbuzení srdeční činnosti a k celkovému vzpružení organismu. V polovině 16. století bylo toto koření poprvé dovezeno do Evropy a stalo se velmi žádaným. Teprve objev metody umělého opylování v roce 1841, umožňujícího tvorbu plodů vanilovníku dovolil rozšířit její zemědělské pěstování i do jiných kolonií, především do francouzských (ostrovy Madagaskar, Réunion), Komory v Indickém oceánu a do Indonésie.

Využití vanilky

Vanilka má široké využití jak v potravinářském průmyslu, kde je využívána k výrobě nápojů, likérů, cukrovinek, dezertů, pudinků, čokolády, zmrzliny, cukroví, sladkých omáček a mnohého dalšího. Zároveň má své využití i v jiných odvětvích jako je farmaceutický průmysl, kde je využívána k výrobě léků a krémů a výrobě kosmetických přípravků. Vanilka je zpracovávána také k výrobě parfémů či doutníků. V neposlední řadě slouží k výrobě olejů, vanilkového prášku a sirupu.

Pozitivní účinky

Vanilka neslouží jen jako skvělý pomocník v kuchyni, ale zároveň obsahuje velice důležité vitamíny a minerály, které jsou v dnešní uspěchané době často deficitní v lidském organismu. Vanilka je bohatá i na antioxidační polyfenoly, podporuje imunitní systém a má antiseptické účinky. Působí jako afrodiziakum, způsobuje rozšíření cév a prokrvení. Zlepšuje soustředěnost a kvalitu spánku a pozitivně ovlivňuje nervový systém. Je účinným přírodním antidepresivem. Zejména její vůně je silnou zbraní proti depresivním stavům. Vanilka je bohatým zdrojem sodíku, draslíku, fosforu, hořčíku, železa, manganu, obsahuje vitamín B, omega 3 a 6 mastné kyseliny.

Jak vanilku skladovat

Vanilkové lusky jsou pod naším přísným dohledem v zemi původu zabaleny, zavakuovány a okamžitě odesílány do České Republiky, kde zásilku osobně přebíráme. Pokud na těle lusku vysráží bílé podlouhlé krystalky, jedná se o vanilin – známku kvality produktu. Skladování v ampulích, či sklenicích je vhodné pro brzké zpracování v rámci dní či týdnů po nákupu, neboť hermetický uzávěr uchovává vlhkost. Bez další péče o lusk však nejsou  ideální pro delší skladování. V případě delšího skladování doporučujeme jednou za měsíc či dva pravidelně odvětrávat na slunci či ponechat ampulku mírně pootevřenou v celofánovém balení.

  • Vhodné je skladování na suchém, temném místě při teplotě kolem 15° C. Světlo ničí cenné látky.
  • Neskladujte v ledničce!
  • Při manipulaci s luskem se nedotýkejte lusku prsty bez desinfekce alkoholem.
  • Pokud postupem času vanilkové lusky vyschnou, můžeme je před použitím krátce ponořit do teplé vody, aby lusky opět změkly.
  • Při správném skladování je doba minimální trvanlivosti 12 měsíců, měla by však vydržet i déle.