Recept – domácí vanilkový extrakt - Dr. Vanilka — EUR

Recept – domácí vanilkový extrakt

Hned na začátek Vám řekneme, že příprava extraktu není žádná raketová věda. Ačkoliv se to nemusí zdát, příprava je jednodušší než si ráno obléct ponožky. Každá věc má bohužel své mouchy a není tomu jinak ani u tohoto receptu. Kaňkou na kráse v přípravě je překvapivě čas.

Čas je veličina, která je ve fyzice popsána písmenkem t a je nenavratitelná v jakémkoliv slova smyslu. To sem ale nebudeme míchat a radši jdeme rovnou k věci:

Správný vanilkový extrakt musíte nechat uležet aspoň 8 – 12 týdnů, aby se veškeré potřebné látky z vanilkových lusků dostatečně vylouhovaly do alkoholu. Takže kdo na to spěchá a ví, že to doma nestihne, tak nás zkuste osobně kontaktovat a my se vám pokusíme pomoct a dostat k vám lahvičku „první pomoci“ co nejdřív to půjde!

Co na přípravu budeme potřebovat?

Vodku – Není potřeba žádná drahá značka, tu si schovejte pro přítele, až ho budete chtít okouzlit společně se svým výsledkem pečení. Bohatě si vystačíte se starou dobrou plachetnicí značky Božkov nebo jakoukoliv jinou, která vás při konzumaci nevyzuje z pantoflí.

Vanilkové lusky – Doporučujeme 2 vanilkové lusky XL na 100 ml výsledného produktu. Rozhodně to není žádná doktrína, takže zde platí staré dobré pravidlo, čím víc, tím líp. Kdo by chtěl extra silný materiál, doporučujme přidat ještě pár lžiček naší mleté vanilky.

Nádobu – Kdo je šetřílek, může použít originální lahev od vodky a rozříznuté lusky přidat přímo do ní. Jediné kritérium je, aby lahev byla znovu uzavíratelná, aby alkohol nevyčpěl. My ovšem doporučujeme použít nějakou stylovku, aby výsledek nejen dobře chutnal, ale i vypadal.

Jak zajistit téměř dokonalé provedení?

  • Otevřeme flašku vodky nebo bílého rumu 500 ml (nevypijeme!).
  • Připravíme si cca 10 lusků Dr. Vanilka, podélně rozřízneme napůl.
  • Zhruba z půlky lusků oddělíme zrníčka od lusků a vše vložíme do vodky.
  • Lahev uzavřeme a počkáme nejlépe 12 týdnů.
  • Po celou dobu extrahování střežíme produkt před partnerem, aby nedošlo k otevření a vypití.
  • Výsledný produkt můžeme využít jako extrakt do pečení, vaření, přípravy krémů, likérů či těsta.